+90 535 465 33 07
info@betatron.com.tr

Anasayfa / ETHERNET AĞ BAĞLANTILARI I/III

ETHERNET AĞ BAĞLANTILARI I/III

Ethernet'in Tarihçesi

 

Ethernet Xerox firmasının Palo Alto araştırma merkezinde 1970'li yıllarda Dr. Robert M. Metcalfe tarafından geliştirildi. Metcalfe "geleceğin ofisi" projesi üzerinde çalışıyordu ve elinin altında dünyanın ilk Workstation bilgisayarlarından biri olan Xerox Alto bilgisayarlar bulunuyordu.

 

Robert Metcalfe, Xerox'da , ilk kişisel bilgisayarların yapıldığı Palo Alto Ranch Center'daki araştırma ekibinin bir üyesiydi. Metcalfe' den PARC' nin bilgisayarları için bir ağ sistemi kurması istendi. Xerox'un bu kurmayı istediği sistemde dünyanın ilk lazer yazıcısını da kuruyorlardı ve tüm PARC bilgisayarlarının bu yazıcıyla çalışmasını istediler.

 

Metcalfe iki zorlukla karşılaştı. Ağ çok hızlı yeni lazer yazıcıyı sürecek kadar hızlı olmalıydı. Aynı bina içerisinde yüzlerce bilgisayarı birbirine bağlamak zorunda kaldı. Bu daha önce hiç sorun olmamıştı. Çünkü, çoğu şirketlerde bir, iki veya üç bilgisayar vardı.

 

Metcalfe, Hawaii Üniversitesi'nde kullanılan ALOHA adlı bir ağ olduğunu hatırladı. Veri göndermek ve almak için telefon telleri yerine radyo dalgalarına dayanıyordu. Bu, iletimdeki paraziti sınırlamak için radyo dalgaları yerine koaksiyel kablolar kullanma fikrini doğurdu.

 

1972 yılının sonlarında, Metcalfe ve Xerox'ta çalışan iş arkadaşları Xerox Alto'ları birbirine bağlamak için deneysel olarak Ethernet'i geliştirdiler. Böylece Alto bilgisayarlar diğer sunucular ve lazer yazıcılar birbiriyle haberleşebiliyordu. İlk Ethernetin çalışma hızı Alto'larla uyumlu olması için Alto'nun çalışma hızı ile aynı tutulmuş ve sonuçta ağ 2.94 Mega Bit / Sec. hızında çalışmıştır.

 

Metcalfe önce Alto Aloha Network olan sistemin ismini 1973 yılında "Ethernet" olarak değiştirdi. Böylece sistemin sadece Alto bilgisayarlarda değil tüm bilgisayarlarda çalışabileceğini vurgulamak istiyordu. Ethernet kelimesi bir zamanlar tüm uzayı doldurduğuna ve elektromanyetik sinyallerin aktarımını sağladığına inanılan "ether" den geliyordu. Metcalfe'nin sisteminde de veri bitleri tüm sistemlere ulaştığı için sonuçta "Ethernet" doğmuş oldu.

 

Metcalfe ve asistanı David Boggs, 1976 yılında Ethernet: Yerel Bilgisayar Ağları için Dağıtılmış Paket-Anahtarlama başlıklı bir makale yayınladı.

 

Ethernet patenti, 1975'te verilmiş olan ABD Patent No. 4.063.220'dir. Metcalfe, 1980'de, 1985'te IEEE endüstri standardı haline gelen açık bir Ethernet standardı oluşturmayı tamamlamıştır.

 

1979 yılına kadar sadece Xerox içinde kullanılan Ethernet'in resmi duyurusu 1980 yılında yapıldı. Xerox, DEC (Digital Equipment Corporation) ve Intel firmaları ile beraber, sonradan "DIX Standart" olarak anılan ethernet standardını yayınladı. DIX standardı koaksiyel kablo üzerinden 10 MBs hızında çalışan etherneti tanımlamıştır. Böylece ethernet, firma içi deneysel bir çalışmadan herkese açık gerçek bir ürün haline gelmiş oldu.

 

Günümüzde birçok network teknolojisinden söz edilse de, Ethernet açık ara farkla en yaygın network teknolojisidir. Ethernet ilk ortaya çıkışından itibaren teknolojisi ve üretim haklarıyla herkese açıktır. Kullandığı teknolojinin üretimi kolaydır ve ucuza mal edilebilir. Aynı zamanda güvenilir olduğu ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşıladığı için en yaygın ağ teknolojisi haline gelmiştir. En yaygın teknoloji olması ethernetin üreticiler için büyük bir pazar haline gelmesine ve sürekli geliştirilmesine yol açmaktadır.

 

Ethernet, bilgisayarlar arsında bir ağ veri alışverişi haberleşmeye yarayan bir metottur. Hatta bir bina içindeki bilgisayarları, makineden makineye çalışan donanımı birbirine bağlamak için bir kullanılan bir sistemdir.

 

Bilgisayaralar birbirlerine bağlanabilmeleri için bir donanım yani Ethernet kartına ihtiyaç duyar.

 

Ethernet olmadan önce veri alışverişi disketle yapılıyordu. 

 

Ethernet günümüzde ağ bağlantı teknolojisinin alt yapısını oluşturmuştur. Kablolanmanın yerini daha düşük bütçeli, güvenli, bozuklukları daha kolay bulma gibi kolaylıkları olan ethetnet, HUB’larla birleştirilmiştir.

 

Ethernet istasyonları birbirlerine veri donanımları ve bloklardan oluşan ağla veri alışverişi yaparak haberleşir. İstasyonun 48 bitlik kendilerine mahsus MAC adresleri vardır. 

 

Kendilerine özgü bir adrese sahiptir. Ethernet’in fazla kullanılması, donanım maliyetinin düşük olması ve ara yüzü fazla yer kaplamaması sebebiyle bilgisayar anakartına ara yüzü koyma ve başka bir ağ bağdaştırıcısına gerek kalmamaktadır.

 

Ethernet şu anda en çok kullanılan LAN protokolü ve uluslararası bilgisayar endüstrisi standardı olarak ismini duyurmayı başardı.

 

ÖZLEM KURUMUŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

 

 

Kaynak:

LifeWire,  Bradley Mitchell, Introduction to Ethernet Network Technology, 2019

TechWORM, Alper Kaya, Ethernet Tarikçesi, 2016

 

BETATRON MÜHENDİSLİK, 2018 yılında elektrik ve otomasyon alanında hizmet vermek amacıyla Eskişehir’de kurulmuştur.

İLETİŞİM BİLGİLERİ