+90 535 465 33 07
info@betatron.com.tr

Anasayfa / NESNELERİN İNTERNETİ

NESNELERİN İNTERNETİ

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti, her türlü nesnenin internet üzerinden diğer nesnelerle iletişimini ifade eder.

Market alışverişi söz konusu olduğunda, yaşam alanındaki bilgisayarlar veya mobil cihazlar, ev ihtiyaçlarının bitmek üzere olduğunu veya tamamen bittiğini gösterebilir. Bu bir filmden bir sahne değil, Nesnelerin İnterneti’nin gerçek yüzü.

Daha dramatik bir örnekte, çamaşır makinesi deterjanının azaldığını tespit edebilir, ortalama kullanımı ölçebilir, kullanıcılar adına bir sipariş verebilir ve kullanıcıyı mesaj veya e-posta yoluyla bilgilendirebilir. IoT, sabah uyandığınızda çay veya kahve hazırlamanıza, çiçeklerin en son sulanma zamanına veya yerlerine uygun olup olmadığına dair güncellemeler göndermenize ve çok daha fazlasını yapmanıza olanak tanır.

Nesnelerin İnterneti fikrinin geçmişine bakarsak, bunu ilk olarak Kevin Ashton 1999'da kullandı. Ancak, ilk örnek 1990'da, bir grup Cambridge Üniversitesi akademisyeni tarafından kahve makinesinin boş olup olmadığını doğrulamak için bir kamera takılmasıyla ortaya çıktı. O zamandan sonra sağlık, otomasyon, çevre, tarım ve hayvancılık, enerji, şehir yaşamı gibi birçok konuda karşımıza çıktı. Intel'in İletişim ve Cihazlar Bölümü müdürü ve ikinci başkanı Aicha Evans'a göre 2020'nin sonuna kadar 26 milyar cihaz internet erişimine sahip olacak.

IoT Örnekleri

Basitlik ve erişilebilirlik açısından, Nesnelerin İnterneti geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.

1.Nest

Google tarafından Ocak 2014'te 3,2 milyar dolara satın alınan Nest, kullanıcıların evlerinin veya ofislerinin sıcaklığını dışarıdan izlemelerine olanak tanır. Ayrıca, uygulamanın duman dedektörü, acil bir durumda uygulama aracılığıyla kullanıcıları uyarır.

2.Smart Things

Bu ürün akıllı evlerde en çok tercih edilen ürünlerden birisidir. Ürün akıllı telefon üzerinden desteklenen aygıtlarla entegre edilerek, sabah uyanıldığında kahve ya da çay yapılmaya başlanabilir ya da eve gelindiğinde ışıklar veya ihtiyaç duyulan nesne otomatik şekilde açılabilir.

3.Edyn

Bahçeler için geliştirilen Edyn, toprağa ne ekilmesi gerektiğini, nasıl ekilmesi gerektiğini ve toprağın hangi aralıklarla sulanması gerektiği konularında kullanıcıya önerilerde bulunmaktadır.

4.Ring, Bir akıllı zil üreticisi olan rign, Amazon tarafından satın alınmıştır. Bu zil üzerinden, eve kimlerin geldiği evin dışındayken de görülebilmektedir.

Büyük Veri ve Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti artık küçük cihazlardan akıllı şehirlere kadar her şeyi içeriyor. Tabi ki, burada üretilen veriler de Big Data olarak karşımıza çıkmaktadır. Nesnelerin İnternetinde kullanılan verilerin yorumlanması ve çeşitli veri kaynaklarının analiz edilmesi ile oluşturulan büyük veri son derece değerlidir.

Örneğin; herkes arabasıyla otoparkta park yeri aramıştır. Günümüzde otoparklarda kullanılan girişteki "DOLU" veya "BOŞ" yazan tabelalar, Nesnelerin İnterneti'nin ve büyük verinin nasıl üretilebileceğinin en küçük örneklerinden biridir. Buraya kurulan sensörler, otoparkın boşluk ve doluluk oranlarını izliyor. Oran, günün saati ile analiz edildiğinde; otoparkın hangi saatlerde dolu veya boş olduğunu analiz etmemize yarayan bir veri oluşmaktadır.

Big Data Nedir?

İnternet ve sosyal medyanın yaygın kullanımının bilgi kavramının karşılığını etkilediğini söylemek yanlış olmaz.Bilgiyi birçok insan için çok daha erişilebilir ve daha hızlı hale getiren internet, genellikle önemli bilgi kirliliğine neden olur. Sonuç olarak, birçok internet kullanıcısı internetten "bilgi çöpü" olarak söz eder.

Esasen "çöp" olarak bilinen havuz, milyonlarca veri noktası içeren bir kaynaktır. Bazı uygulamalar ve şirketler, kullanıcıların bu havuza gönderdiği verilerin işlenebilir ve mantıksal kısımlarını bir stream üzerinden ileterek bir araya getirir. Büyük Verinin tanımı, ilgili verilerin işlenmesine dayanmaktadır.

Sonuç olarak, birçok araştırmacı tarafından kullanılabilecek, sınıflandırmaya uygun ve depolanabilir bir veri koleksiyonu oluşturulur.

NESNELERİN İNTERNETİ KULLANIMI

E-Sağlık, Ev Otomasyonu, Akıllı Çevre, Akıllı Su, Akıllı Tarım, Akıllı Hayvancılık, Akıllı Enerji, Akıllı Şehirler, Akıllı Ölçüm, Endüstriyel Kontrol, Güvenlik ve Acil Durumlar, Alışveriş ve Lojistik gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.

Bu alanlarda daha iyi hizmet verebilmek ve aynı zamanda güvenilirliği ve verimliliği artırmak için sensörlerden ilgili veriler elde edilmektedir.Büyük Veri oluşturarak, bu veriler Bulut Bilişim sistemlerinde saklanır. Makine Öğrenimi teknikleri kullanılarak değerlendirilirler ve ilgili alanların geliştirilmesine yardımcı olurlar.

Çevre - Yaklaşık 8 milyarlık bir nüfusa sahip olan gezegen, doğal kaynaklarını yönetmede önemli bir zorlukla karşı karşıyadır.Ancak nesnelerin interneti, temiz su, hava kirliliği, kirlilik kontrolü, sel, deprem ve tsunami gibi doğal afetler, katı atık depolama alanları ve orman tahribatı gibi sorunlara çözüm sağlıyor.

Örneğin ofis ve yaşam alanlarındaki hava kalitesi, "‘Air Quality Egg’  adı verilen bir sistem kullanılarak ölçülebilir. . Aynı teknolojinin geniş ölçekli kullanımla şehir sakinlerine havayı ne kadar kirlettikleri öğretilebilir

Tarım - IoT, tarımsal üretimi artırmak için her hareketin izlenebileceği akıllı alanların geliştirilmesini sağlar. "Waterbee" akıllı sulama sistemi, sensörler yardımıyla su tüketimini azaltarak ve toprağın durumu hakkında bilgi vererek kolaylık sağlamaktadır.

Enerji- Nüfusa ve nüfusa bağlı talebe göre küresel enerji tüketiminin önümüzdeki 30 sene içerisinde %50 civarında artacağı tahmin edilmektedir. Güncel olarak ev ve ofis ortamında kullanabileceğimiz termostat (Nest), aydınlatma sistemleri (Philips Hue), kuru temizleme makineleri (Whirlool) gibi enerji tüketimini optimize eden aygıtlar enerji alanında faaliyet gösterebilen nesnelerin interneti aygıtları örnek verilebilir

Endüstri - Nesnelerin İnterneti, sensörler, aktüatörler, kontrol sistemleri ve bilgisayar ağlarının yanı sıra üretim ve tedarik zinciri ağlarının gerçek zamanlı optimizasyonu ile ilgilidir. Nesnelerin internetinin endüstrideki görevleri; gerçek zamanlı ve izleme süreçlerinin kontrolü, özel iletişim ve internet teknolojileri ile akıllı makineleri, akıllı sensörleri, akıllı denetleyicileri görevlendirme, yüksek hassasiyetli otomasyon ve kontrol sayesinde güvenlik, güvenilirlik ve güvenilebilirliği en üst düzeye çıkarmaktır.

Sağlık - Nesnelerin interneti sayesinde, vücudun çeşitli fizyolojik parametrelerine (uzaktan sağlık takibi, acil durum bildirim sistemleri, giyilebilir cihazlar, gerçek zamanlı bebek izleme) anında erişilebilir, bu da mobil tıbbi sistemlerin bir dereceye kadar ilerlemesine izin verir.

Kablosuz teknolojiler ile hastane ortamından uzakta ve ev ortamında, hasta üzerine giydirilen veya hastanın üzerine yerleştirilebilen algılayıcılar sayesinde fizyolojik veriler, hastaya acı vermeden ve günlük hayatına devam etmesinde zorluk çıkartmadan toplanabilmektedir.

Ulaşım- Nesnelerin interneti, sürücü ile araç arasında veya araç içindeki diğer bireyler arasında bağlantı kurarak çeşitli ulaşım araçları arasında kontrol, akıllı trafik kontrolü, insansız navigasyon, inter ve intra araç iletişimi, acil kurtarma için otomatik şanzıman, güvenlik ve yol yardımı ve akıllı park gibi bilgi-işlem ve iletişimi entegre edebilmektedir.

 

Nesnelerin İnterneti, enerji ve zaman tasarrufu, finansal tasarruflar ve yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından günümüzün en tartışmalı konularından biridir. Ancak yaratıcılığın sınırlandırılabildiği bu bölgenin yeni bir çağ başlattığı söylenebilir.

Gerçek hayattaki nesnelerin interneti ve dijital çağ olarak da bilinen endüstri 4.0, zaman kazandırır. Sonuç olarak, Nesnelerin İnterneti'nin önümüzdeki yıllarda daha yaygın hale geleceğini varsaymak güvenlidir. Sadece dezavantajlara dikkat etmeli ve göz ardı edilmemelidir.

 

ERDİ SEMİH VİDİNLİOĞLU

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

02.05.2021

 

KAYNAKÇA

  1. Aydın, Nevra https://www.endustri40.com/nesnelerin-interneti-ve-5g-teknolojisi/
  2. Saliha nur bıçakçı https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/709095
  3. https://www.isbank.com.tr/blog/nesnelerin-interneti-nedir 29.05.2020
  4. https://www.isbank.com.tr/blog/big-data-buyuk-veri-nedir
  5. https://trex.com.tr/tr/bilgi-bankasi/internet-of-things-iot-nesnelerin-interneti/
  6. https://proente.com/nesnelerin-interneti-nedir/

 

BETATRON MÜHENDİSLİK, 2018 yılında elektrik ve otomasyon alanında hizmet vermek amacıyla Eskişehir’de kurulmuştur.

İLETİŞİM BİLGİLERİ